SMACK it Blog
Afbeeldingen verkleinen. Hoe Wat en Waarom
 • Home
 • Blog
 • Afbeeldingen verkleinen. Hoe Wat en Waarom

Afbeeldingen verkleinen. Hoe Wat en Waarom

Blog geschreven door Pieter op 23 februari

Iedereen die een website beheert zou het moeten weten, Afbeeldingen op je website moeten het juiste formaat hebben! Toch zie je het heel vaak fout gaan. Verkeerde afmetingen, onnodige MB's die worden verslonden en trage websites. Waarom gaat het fout en wat kan jij er aan doen om ervoor te zorgen dat jou dat niet overkomt. 

Waarom moet je afbeeldingen verkleinen

Daarom eerst: Waarom is het belangrijk dat je je fotos verkleint en niet zomaar je fotos van je camera direct op je site upload. Er zijn verschillende redenen waarom het verkleinen van afbeeldingen belangrijk is wanneer je ze op een website gebruikt:

 1. Snellere laadtijden: Grotere afbeeldingen vereisen meer tijd om te laden, wat de laadtijd van een website kan vertragen. Als gevolg daarvan kunnen bezoekers gefrustreerd raken en ervoor kiezen om de website te verlaten voordat deze volledig is geladen. Door afbeeldingen te verkleinen, kun je de laadtijd van je website verkorten en de gebruikerservaring verbeteren.

 2. Minder serveropslag: Grote afbeeldingsbestanden nemen meer ruimte in beslag op de server waar je website wordt gehost. Dit kan leiden tot hogere kosten voor webhosting en kan ook de prestaties van je website negatief beïnvloeden. Door afbeeldingen te verkleinen, kun je de serveropslag verminderen en de prestaties van je website optimaliseren.

 3. Betere SEO: Snellere laadtijden en efficiëntere serveropslag kunnen ook bijdragen aan een betere positie van je website in zoekmachines. Google en andere zoekmachines beoordelen de laadsnelheid van je website als een belangrijke factor bij het rangschikken van zoekresultaten. Door afbeeldingen te verkleinen, kun je je website optimaliseren voor zoekmachines en de zichtbaarheid van je website vergroten.

 4. Geschikt voor verschillende apparaten: Grote afbeeldingen kunnen er goed uitzien op een desktop, maar ze kunnen problemen veroorzaken bij het weergeven op mobiele apparaten. Door afbeeldingen te verkleinen, kun je ervoor zorgen dat je website er goed uitziet en correct wordt weergegeven op verschillende apparaten, wat de gebruikerservaring verder verbetert.

Kortom, het verkleinen van afbeeldingen is een belangrijke stap bij het optimaliseren van je website voor prestaties, gebruikerservaring en zoekmachineoptimalisatie. Door de bestandsgrootte van afbeeldingen te verkleinen, kun je ervoor zorgen dat je website snel en efficiënt werkt en er op elk apparaat goed uitziet. Een must dus!

Hoe kan je het beste afbeeldingen verkleinen

Bij smackit adviseren wij altijd XnConvert. XnConvert is een eenvoudig te gebruiken tool waarmee je afbeeldingen kunt verkleinen en converteren naar verschillende formaten. Het programma ondersteunt meer dan 500 afbeeldingsformaten, waaronder populaire formaten zoals JPEG, PNG, BMP en GIF.

Om te beginnen met het verkleinen van afbeeldingen met XnConvert, moet je de software downloaden en installeren op je computer. Dit kan worden gedaan door de officiële website van XnConvert te bezoeken en de software te downloaden die overeenkomt met je besturingssysteem. Bedrijven betalen eenmalig een licentie, gebruik je het privé dan is het programma geheel gratis!

Zodra je XnConvert hebt geïnstalleerd, kun je het programma openen en beginnen met het verkleinen van je afbeeldingen. Om dit te doen, moet je eerst de afbeelding of afbeeldingen selecteren die je wilt verkleinen door op "Bestanden toevoegen" te klikken en vervolgens te navigeren naar de locatie van de afbeeldingsbestanden.

Als je je afbeeldingen hebt geselecteerd, moet je de instellingen voor het verkleinen van de afbeelding configureren. Klik hiervoor op de optie "Actie toevoegen" en selecteer vervolgens "Formaat wijzigen" uit het menu.

Hier kun je de gewenste grootte voor de afbeelding invoeren. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals de breedte en hoogte van de afbeelding in pixels of het percentage van de oorspronkelijke grootte dat je wilt behouden. Het is belangrijk om op te merken dat het verkleinen van afbeeldingen de beeldkwaliteit kan beïnvloeden, dus het is belangrijk om te experimenteren met verschillende instellingen om de beste resultaten te krijgen. Voor websites adviseer ik 1200x1600

Na het instellen van de gewenste grootte voor de afbeelding, kun je op "OK" klikken om de instellingen toe te passen. Als je meerdere afbeeldingen tegelijk wilt verkleinen, kun je de bovenstaande stappen herhalen voor elke afbeelding.

Ten slotte kun je de verkleinde afbeeldingen opslaan door op de optie "Opslaan" te klikken en de gewenste bestandsindeling te selecteren. XnConvert biedt verschillende opties voor het opslaan van bestanden, zoals het opslaan van afbeeldingen met een andere bestandsnaam of het overschrijven van de oorspronkelijke afbeeldingsbestanden.

Met XnConvert kun je nog veel meer dan alleen vergroten en verkleinen. XnConvert is een krachtige en veelzijdige tool voor het converteren, aanpassen en optimaliseren van afbeeldingen. Met XnConvert kun je de volgende taken uitvoeren:

 1. Afbeeldingen converteren: XnConvert ondersteunt meer dan 500 afbeeldingsindelingen en kan afbeeldingen converteren van het ene formaat naar het andere. Bijvoorbeeld van JPEG naar PNG, TIFF naar PDF, RAW naar JPEG, enz.

 2. Afbeeldingen schalen: Met XnConvert kun je de grootte van afbeeldingen aanpassen, inclusief het wijzigen van de resolutie, het bijsnijden van afbeeldingen en het veranderen van de beeldverhouding.

 3. Afbeeldingen bewerken: XnConvert biedt tal van bewerkingsopties, zoals roteren, spiegelen, kantelen, watermerken toevoegen en meer.

 4. Afbeeldingen optimaliseren: XnConvert kan afbeeldingen optimaliseren door de bestandsgrootte te verminderen, de kleur te verminderen, de kwaliteit aan te passen en andere optimalisaties uit te voeren.

 5. Batchverwerking: Met XnConvert kun je meerdere afbeeldingen tegelijkertijd verwerken, wat tijd bespaart en de workflow efficiënter maakt.

 

Afbeeldingen verkleinen in het kort:

 1. download XNconvert van hun download pagina
 2. installeer het programma op je pc
 3. Open XnConvert
 4. Sleep je afbeeldingen of hele mappen in XnConvert
 5. Kies in het tabblad Acties en voeg formaat toe als actie
 6. Kies uit de dropdown 1600x1200
 7. Klik rechtsonder op converteren

 

 

 

Pieter Bos
Eigenaar SMACK it Creations

Deel dit artikel

Vorige Blog

SPAM, Dit doe je er tegen. 10 tips en dé oplossing

09 februari
Wat is spam precies? Spam is een vorm van junkmail die wordt verzonden via e-mail, sms of instant messaging. Het wordt vaak gebruikt om reclame te maken voor producten of diensten, of om mensen te verleiden tot phishingpogingen of andere vormen van fraude. Soms bevat spam ook malware die uw computer of mobiele apparaat kan beschadigen. Bedrijven die spam sturen maken gebruik van email lijsten die ze kopen of zelf genereren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van robots die het hele internet afzo...

Testimonials & Google Reviews

Review Ingmar Dekker
16 augustus

Ingmar Dekker

SmackIT heeft ons visitekaartje herontworpen en af laten drukken. Heel mooi resultaat en fijn contact.
23 maart

Fieke Houweling

De samenwerking tussen Sawadee Reizen en SMACK it is als zeer prettig ervaren. Kennis van zaken, altijd bereikbaar voor vragen en opmerkingen en een prettige samenwerking met Pieter Bos. Als Sawadee Reizen zouden wij dan ook ieder aanraden om te kiezen voor een samenwerking met Smack it Creations.
Review Mylene Duijvestein
13 februari

Mylene Duijvestein

geweldig. professioneel. snel. en vriendelijk. Een aanrader!
20 augustus

Joshua Agteres

Al jaren een prettige samenwerking met SMACK it CREATIONS. Pieter is open, hartelijk en denkt mee waar nodig!
1 Augustus

Annemarie Kramer

Naast zijn expertise beschikt Pieter ook over een gezonde dosis humor (inclusief zelfspot) én engelengeduld. Bij Pieter gaat het niet om uurtje factuurtje, maar om een goed product neerzetten voor de klant. Hij denkt proactief mee en is niet bang tegengas te geven wanneer nodig.
Review Ingrid van Ophem
17 mei

Ingrid van Ophem

Heel tevreden met de website en het logo dat Smack it Creations voor mij heeft gemaakt. Ze denken mee, vinden oplossingen en werken snel. Heel prettig om mee samen te werken. Een aanrader wanneer je een logo of een website nodig hebt.
4 januari

Coline Elbertsen

SMACK it CREATIONS heeft voor ons het crowdfundplatform www.talentboek.nl ontwikkeld. Pieter denkt in het hele proces mee over de mogelijkheden en doet dit vol enthousiasme. Het resultaat is een mooie en goed functionerende website die in een jaar flink qua bezoekers, talenten en donaties gegroeid is! Iets dat mede gerealiseerd is door het werk van SMACK it CREATIONS.
Review Steffen van der Pol
01 augustus

Steffen van der Pol

Het grote voordeel voor mij was, Smackit denkt mee en ontzorgd. Heb voorheen wel eens aanbieders gehad die precies deden wat ik zei. Dat klinkt goed, maar je hebt er eigenlijk niks aan. Ik wil namelijk dat iemand meedenkt, adviseert en daar waar nodig opbouwende kritiek durft te leveren. Ik wil bigger, better & stronger! Smackit voldoet ruim aan deze behoefte. Daarnaast weet Smackit mij regelmatig te verrassen met innovatieve ideeën en/of concepten. Het enthousiasme van Smackit is aanstekelijk.
14 april

Mylene Duivesteijn

In vier woorden: Geweldig professioneel snel en vriendelijk. Een aanrader!
Review Hans Bödecker
04 december

Hans Bödecker

Ik heb Pieter ervaren als een zeer prettig persoon om mee samen te werken en zeer kundig op zijn vakgebied. Ik hoop in de toekomst weer met hem te mogen werken. Bedankt Pieter :-)
Review Joshua Agteres
23 augustus

Joshua Agteres

Al jaren een prettige samenwerking met Smack iT Creations. Pieter is open, hartelijk en denkt mee waar nodig!
Review M.J. Kosterink
24 november

M.J. Kosterink

Aan een half woord had Pieter genoeg om te snappen hoe hij mijn ideeën kon vertalen voor een boost van mijn branding.
1 december

Darryl Verbond

Pieter is een vindingrijk en supercreatief persoon. Vooral op het gebied van vormgeving levert hij fantastisch werk van hoge kwaliteit.
1 Augustus

Mark van der Jagt

Zelden kom ik iemand tegen die mij zo goed begrijpt, weet wat ik wil en wat daar voor moet gebeuren. Samen hebben we al vele dromen waar mogen maken.
Review Sietse Dorland
24 november

Sietse Dorland

17 januari

Bastiaan Govers

SMACK it belooft, levert en presteert. Nee is geen antwoord, geen uitdaging is te groot. Ontzorgen is een kunst, Pieter beheerst dit als geen ander.
17 november

Ingrid van Ophem

SMACK it CREATIONS heeft mijn wensen vertaalt in een mooie en duidelijke website en een pakkend logo. Door mee te denken, aan te vullen en bij te sturen heeft SMACK it CREATIONS er voor gezorgd dat we een professionele uitstraling en een makkelijke toegankelijke website voor mijn klanten hebben gecreëerd.
Review Dimitri Hoek
21 oktober

Dimitri Hoek

Fijne samenwerking, altijd bereikbaar, snelle oplossingen en een prachtige nieuwe website! Pieter heeft hem zo ingericht dat hij erg gebruiksvriendelijk is en de juiste boodschap aan bezoekers geeft.
Logo smackitcreations
Westlander 63
2675 RM Honselersdijk
+31 6 555 432 41
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
BTW: NL002066431B04

5.0 /5.0 ★ ★ ★ ★ ★ | Google Reviews

SMACK it® is a registered trademark of Pieter Bos filed at BBIE nr: # 0926825

© 2 0 2 3  S M A C K   i t   C R E A T I O N S   A l l   R i g h t s   R e s e r v e d