Skip to main content
SMACK it Blog
De Gevaren van Nieuwsbrieven Versturen vanaf je Eigen Mailadres: Een Gids voor MKB'ers

De Gevaren van Nieuwsbrieven Versturen vanaf je Eigen Mailadres: Een Gids voor MKB'ers

Blog geschreven door Pieter op 15 mei

Het versturen van nieuwsbrieven is een krachtige manier om in contact te blijven met je klanten, je merk te versterken en je bedrijf te laten groeien. Veel MKB'ers kiezen ervoor om deze nieuwsbrieven direct vanaf hun eigen mailadres te versturen. Hoewel dit misschien kostenefficiënt lijkt, kleven er aanzienlijke risico's aan verbonden. In deze blog bespreken we de gevaren van het versturen van nieuwsbrieven vanaf je eigen mailadres, de geldende regels en geven we een advies voor het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Gevaren van Nieuwsbrieven Versturen vanaf je Eigen Mailadres

 1. Spam Klachten en Blacklisting:

  • Wanneer je nieuwsbrieven verstuurt vanaf je eigen mailadres zonder de juiste configuratie, loop je het risico dat je e-mails als spam worden gemarkeerd. Als te veel ontvangers je e-mails als spam rapporteren, kan je e-mailadres of zelfs je domein op een blacklist terechtkomen. Dit kan leiden tot ernstige beperkingen in je e-mailverkeer, waarbij niet alleen nieuwsbrieven maar ook reguliere bedrijfscommunicatie wordt geblokkeerd.
 2. Onprofessionele Uiterlijk:

  • Nieuwsbrieven die vanaf een persoonlijk of onprofessioneel e-mailadres worden verstuurd, kunnen minder betrouwbaar overkomen. Professionele e-mailmarketingtools bieden geavanceerde ontwerpopties en sjablonen die je nieuwsbrief er professioneler uit laten zien en je merk versterken.
 3. Beveiligingsrisico's:

  • Het versturen van grote aantallen e-mails vanaf je eigen server kan veiligheidsproblemen veroorzaken. Als je e-mailserver niet goed beveiligd is, kan deze een doelwit worden voor hackers, wat kan leiden tot datalekken en andere beveiligingsincidenten.
 4. Beperkte Analyse en Rapportage:

  • Professionele e-mailmarketingtools bieden uitgebreide analyse- en rapportagemogelijkheden, zoals open rates, click-through rates en conversie-tracking. Deze gegevens zijn essentieel om de effectiviteit van je nieuwsbrieven te meten en te verbeteren. E-mails verstuurd vanaf je eigen adres bieden vaak beperkte of geen analyse-opties.

Wet- en Regelgeving

Om de reputatie van je bedrijf te beschermen en juridische problemen te voorkomen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende regels en richtlijnen voor e-mailmarketing:

 1. Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG):

  • Volgens de AVG moeten ontvangers expliciete toestemming geven om marketing e-mails te ontvangen. Dit betekent dat je een opt-in systeem moet gebruiken en dat je de toestemming moet kunnen aantonen. Daarnaast moet je een duidelijke en eenvoudige manier bieden om je uit te schrijven van de nieuwsbrieven.
 2. Anti-spam Wetgeving:

  • Naast de AVG zijn er specifieke anti-spam wetten die bepalen dat je geen ongevraagde commerciële e-mails mag versturen. In Nederland is dit geregeld in de Telecommunicatiewet, waarin staat dat je geen e-mails mag sturen naar consumenten zonder voorafgaande toestemming.
 3. Inhoudelijke Eisen:

  • Je nieuwsbrieven moeten duidelijk aangeven wie de afzender is en een fysiek adres van je bedrijf bevatten. Bovendien moet elke nieuwsbrief een werkende afmeldlink bevatten, zodat ontvangers zich eenvoudig kunnen uitschrijven.

Eindadvies van smackitcreations

Gezien de bovengenoemde gevaren en wettelijke verplichtingen is het voor MKB'ers sterk aan te raden om gebruik te maken van professionele e-mailmarketingdiensten zoals MailChimp, SendinBlue of MailerLite. Deze platforms bieden niet alleen geavanceerde ontwerp- en analysetools, maar helpen je ook om te voldoen aan de wetgeving en best practices voor e-mailmarketing.

Door te investeren in een professionele e-mailmarketingtool bescherm je de reputatie van je bedrijf, verbeter je de effectiviteit van je nieuwsbrieven en minimaliseer je de risico's van spamklachten en beveiligingsproblemen. Op de lange termijn zal dit leiden tot een hogere klanttevredenheid en een sterker, betrouwbaarder merkimago.

Met deze stappen zorg je ervoor dat je nieuwsbrieven niet alleen je doelgroep bereiken, maar ook een positieve indruk achterlaten en bijdragen aan de groei van je bedrijf.

Pieter Bos
Eigenaar SMACK it Creations

Deel dit artikel

Vorige Blog

18 december
De Grote Gevaren van Zwakke Wachtwoorden Het gebruik van zwakke wachtwoorden brengt aanzienlijke risico's met zich mee, variërend van identiteitsdiefstal tot financiële verliezen en ernstige gevolgen voor de privacy. Hackers maken gebruik van geautomatiseerde tools die razendsnel wachtwoorden proberen te raden, vooral als deze zwak, voorspelbaar of hergebruikt worden. Hier volgen enkele voorbeelden uit de praktijk waar het misging: 1. **LinkedIn (2012):** In 2012 werden miljoenen LinkedIn-w...