Skip to main content
SMACK it Blog
Dit moet je weten over de veiligheid van jouw wachtwoorden

Dit moet je weten over de veiligheid van jouw wachtwoorden

Blog geschreven door Pieter op 27 januari

Wachtwoorden zijn een belangrijk onderdeel van onze online veiligheid en privéleven. Helaas worden veel mensen geconfronteerd met gegevensbreuken en hacking pogingen, vaak als gevolg van slecht gekozen wachtwoorden. Hieronder volgt een uitgebreid artikel over hoe je het beste wachtwoorden op internet kunt gebruiken en welke gevaren er zijn.

Een van de grootste gevaren van wachtwoorden is dat mensen vaak dezelfde wachtwoorden gebruiken voor meerdere accounts. Dit betekent dat als een hacker toegang krijgt tot één van je accounts, ze toegang hebben tot al je andere accounts. Daarom is het belangrijk om unieke wachtwoorden te gebruiken voor elk account. Maar is dat nou wel zo makkelijk

Een andere manier om je wachtwoorden veiliger te maken is door de gebruik van twee-factor authenticatie (2FA). Dit is een extra stap naast het invoeren van je wachtwoord, zoals het ontvangen van een sms-bericht met een code of het gebruik van een authenticatie-app. Hierdoor is het veel moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je account. Als deze mogelijkheid geboden wordt dan raad ik je aan die altijd te gebruiken. 

Dan zijn er zogenoemde Wachtwoordbeheer-apps, dat zijn tools die helpen bij het beheren en opslaan van wachtwoorden voor verschillende accounts. Ze kunnen de veiligheid van de gebruiker verbeteren door het creëren van sterk wachtwoorden, automatisch invullen van wachtwoorden en waarschuwingen voor mogelijk gecompromitteerde accounts. Bovendien kunt u met deze apps al uw wachtwoorden op een veilige manier opslaan, in plaats van dat u ze moet onthouden of opschrijven. Dit vermindert het risico dat iemand anders ze kan achterhalen.

Sommige wachtwoordbeheer-apps bieden extra functies, zoals het genereren van sterk wachtwoorden. Deze functie helpt de gebruiker om sterk wachtwoorden te creëren die moeilijk te kraken zijn en die uniek zijn voor elk account. Dit vermindert het risico van aanvallen waarbij wachtwoorden worden achterhaald door middel van woordenboek- of brute force-aanvallen.

Andere apps bieden automatisch invullen van wachtwoorden, waardoor de gebruiker geen wachtwoorden hoeft te onthouden of handmatig in te voeren. Dit vermindert het risico van fouten of onnodige vertragingen bij het inloggen.

Sommige apps bieden ook waarschuwingen voor mogelijk gecompromitteerde accounts. Dit helpt de gebruiker om snel op de hoogte te zijn van mogelijke inbraken en om actie te ondernemen om hun accounts te beschermen.

Over het algemeen kan het gebruik van een wachtwoordbeheer-app uw veiligheid verbeteren door het verminderen van het risico van wachtwoordgerelateerde aanvallen en het vergemakkelijken van het beheer van uw wachtwoorden. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat geen enkele app 100% veiligheid biedt en dat het uiteindelijk aan de gebruiker is om verantwoordelijkheid te nemen voor hun beveiliging.

Mijn top 10 lijstje aan wachtwoordapps zijn:

  1. LastPass
  2. 1Password
  3. Dashlane
  4. Keeper
  5. Bitwarden
  6. NordPass
  7. LogMeOnce
  8. RoboForm
  9. True Key
  10. Myki
Pieter Bos
Eigenaar SMACK it Creations

Deel dit artikel

Vorige Blog

Dit is wat elke content creator moet weten over Chat GPT

13 januari
Een van de grootste voordelen van Chat GPT is dat het een efficiënte manier biedt om teksten te genereren. In plaats van uren te besteden aan het schrijven van een artikel of blogpost, kunnen content creators gebruik maken van Chat GPT om snel een tekst te genereren die aansluit bij hun onderwerp of niche. Dit kan hen veel tijd besparen, waardoor ze zich kunnen concentreren op andere aspecten van hun werk. Daarnaast kan Chat GPT ook worden gebruikt om teksten te vertalen, wat kan helpen bij ...