SMACK it Blog
Ik mis je lieve krant

Ik mis je lieve krant

Blog geschreven door Pieter op 26 september

Een krant (vroeger: courant; ook wel: nieuwsblad of gazet) is een regelmatig verschijnende publicatie, meestal op papier gedrukt, waarin nieuws wordt opgenomen.

Dát zegt Wikipedia over de krant. Het papieren boekje dat te koop is in elke kiosk en je voorziet van het laatste nieuws. Er waren in mijn leven vele zaterdagen dat ik er een ritje voor overhad om op zaterdagochtend die hele dikke vette editie op te halen. Zo ook die zaterdag in 1994. Bij de kiosk aangekomen maak ik dan altijd even een kort praatje met Dikke Henk, de verkoper, die al sinds zijn 13e in de winkel staat en 3 pakjes Caballero zonder filter per dag opsnuift.

Hij vertelt me alles over wat ik absoluut niet mag missen in deze uitgave van die heerlijke vette zaterdag krant, want Henk had hem natuurlijk allang uit. Vaak neem ik dan nog een bakje lauwe koffie die al een paar uur op het warmhoudplaatje aan het warmen is. Henk biedt me een Caballero aan, maar voor mij is het nog te vroeg om te roken. Ik rook namelijk nooit voor tienen. Koetjes en kalfjes....ditjes en datjes... alles komt als verbale diarree voorbij. Henk kan als geen ander van iets heel kleins iets heel groots maken. Zo hoor ik Henk weer eens klagen over de nieuwe rookwet in de VS. 'Er mag daar niet meer worden gerookt in een restaurant!' schreeuwt hij met een harde volgeraakte stem door de kiosk.  'Haha haha! Ze zijn hartstikke gek daar! Nou, zo gek zal het hier nooit worden Piet!' Henk moet je niet tegenspreken! Zéker niet als tussen je arm de nieuwste zaterdageditie van de Telegraaf zit geklemd. Ik moet echt naar huis! Ik brand bijna van verlangen! Ik neem nog een pakje Javaanse Jongens 3/4 mee en loop vol trots met mijn zaterdag editie van de Telegraaf onder mijn arm naar huis. 

Jarenlang was mijn krantje hét blad die me op de hoogte hield van al het nieuws. Zelfs op vakantie in zuid Frankrijk. Als je geluk had kon je op dinsdag ochtend vroeg, als je op tijd was, nog nét een Zaterdageditie halen. Veel waren er nooit want die dingen waren zo dik dat er geen campingeigenaar zo gek was om er 50 te bestellen. Maar dan had je wel het laatste nieuws en kon je jezelf uren vermaken.

"Breng een campagne naar 
buiten waarin je toegeeft dat 
jouw nieuws achterhaald is."

Inmiddels is de krant niet meer het medium van het laatste nieuws. Een krant die om 03:30 de drukpers verlaat en om 05:21 uur door een hardwerkende student met regenjas en volgepropte fietstassen door je brievenbus wordt geduwd bevat geen nieuws meer. Jij hebt namelijk om 06:45 al het NOS-journaal gekeken toen je nog in bed lag. Toen je zag dat je nog wat tijd over had pakte je nog een klein Jan de Hoopje mee. Al is het maar omdat hij altijd zo lekker knullig met z'n koffiemokje op zijn desk je in geuren en kleuren het wereldnieuws verkondigd. Vooral de mimiek en kleine grapjes van Jan zijn goed. Die zijn zo klein dat je ze pas in de gaten hebt als je de herhaling ziet, maar zoveel tijd heb je normaal gesproken niet. Hij vertelt over Trump, de plofkraak in Surhuisterveen en de zoveelste overstroming in Brazilië. Maar je kijkt vooral naar Jan omdat hij je ook namens Bas, Nicole en Benny een fijne dag wenst. Tijdens het nieuws piept je telefoon en worden de pushmeldingen van Nu.nl weggeswiped. Je pakt een doucheje en luistert naar Radio 2 waar Jan Willem met jolige Jeroen je het heetste nieuws vertelt van de BNers. Je kleed je aan en kijkt nog de herhaling van het nieuws en probeert die grap van Jan terug te halen en loopt dan fris en gestyled naar beneden. Dan sta je daar voor je brievenbus. En daar ligt tie! In je bus ligt "het laatste nieuws" Je pakt hem op, en verheugt je op koffie ontbijt en je krantje.... Maar toch is het niet zoals vroeger! Daar begint mijn grote frustratie. 

Even heel wat anders tussendoor, op 5 januari 1976 was de eerste radio uitzending van "met het oog op morgen" Tot op de dag van vandaag is dit programma tussen 23:00 en 00:00 te beluisteren op radio 1. Het is een heerlijk programma wat verdiept en je voorbereid op de dag van morgen. Als je dan, na een uur radio voorbereiding op de dag van morgen de laatste noten hoort van het lied Gute Nacht, Freunde van Reinhard Mey dan weet je dat je kunt gaan slapen. 

Met de vertrekkende krantenabonnee hebben kranten als de Telegraaf, AD, Trouw, Parool, fors geïnvesteerd in online platformen om zo nieuws te kunnen verspreiden. Miljoenen euro’s zijn geïnvesteerd om de vertrekkende klanten aan hun nieuwsplatform te blijven binden. Ondertussen blijft de krant gewoon elke dag gedrukt worden om nieuws te verspreiden. Natuurlijk is er vergaderd. Uren, dagen nee maanden is er gesproken over wat er moest gebeuren om de nieuws-abonnee te behouden. "De krant is nieuws, wij brengen het nieuws, dat was altijd zo en dat moet zo blijven" dachten de hoge heren. Het blijft een wonder, dat elk nieuwsblad dezelfde koers is blijven varen terwijl de ooit zo machtige kranten bij bosjes omvielen. Ze deden uiterste pogingen om elkaars abonnees te rauzen maar niets hielp. De een na de ander viel om.

Elke keer als ik die krantenbak bij de kiosk zie denk ik: Waarom? Waarom is er geen enkele krant volledig geswitcht. Je zag dit toch aankomen? Maar het is nog niet te laat, dus DOE IETS! Breng een campagne naar buiten waarin je toegeeft dat jouw nieuws achterhaald is. Vertel de mensheid dat je niet wilt investeren in nóg een nieuws platform en ontsla elke onlinemedewerker. Je bent namelijk een krant. Een krant is van papier en die is niet digitaal terug te lezen. Dat maakt de krant zo fijn! Vertel vol trots dat de papieren krant terugkomt. Maar vertel je klanten bovenal dat je ze dat heerlijke zondagochtend gevoel wilt teruggeven. Een verse jus, de geur van warm brood in de oven, een Cappuccino én jouw unieke krant. Niet met nieuws, want dat kan je niet. Daarvoor is jouw medium te traag. Maar wees daar trots op! Traag is goed. Waarom doen programma als Heel Holland Bakt, Binnenstebuiten, We zo goed? Omdat mensen het heerlijk vinden dat alles in een slakkentempo gaat. Mensen willen slow. Ik wil slow! Zéker op zondag ochtend! Als jij als krant zijnde nu eens trots bent op jouw slow zijn dan maak je nu die radicale ommezwaai. Geef je krant een nieuwe naam "Met het Oog op Gister" of zo. Focus je op een verdieping in het nieuws, de achtergronden uitgewerkt tot in detail. Zorg dat je je volledig richt op wat geweest is, kijk nooit meer naar morgen, want jij bent slow! Jij bent mijn wijze, oude raadgever met meer kennis en diepte dan alle online platformen bij elkaar.. 

En ja, natuurlijk zijn er kranten die verdiepen in achtergronden en veel meer bieden dan alleen nieuws. Toch blijft elke krant zich verkopen als nieuws. Google een willekeurig naam van een krant en je zult zien dat de focus voor 80% ligt op nieuws.

Lief krantje, als je zo terug kan komen wil je het me dan laten weten? Dan ben ik morgen lid! Samen met heel veel andere slow-lovers die nu op zondag in twee minuten door het wereldnieuws swipen zonder het te lezen.  Ik mis je lieve krant.

 

 

Pieter Bos
Eigenaar SMACK it Creations

Deel dit artikel

Vorige Blog

Htaccess Redirect everything

30 juli
RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond %{HTTP_HOST} !yourwebsite.com$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ https://yourwebsite.com/$1 [L,R=301] [R,L]

Testimonials & Google Reviews

1 Augustus

Annemarie Kramer

Naast zijn expertise beschikt Pieter ook over een gezonde dosis humor (inclusief zelfspot) én engelengeduld. Bij Pieter gaat het niet om uurtje factuurtje, maar om een goed product neerzetten voor de klant. Hij denkt proactief mee en is niet bang tegengas te geven wanneer nodig.
Review Joshua Agteres
23 augustus

Joshua Agteres

Al jaren een prettige samenwerking met Smack iT Creations. Pieter is open, hartelijk en denkt mee waar nodig!
14 april

Mylene Duivesteijn

In vier woorden: Geweldig professioneel snel en vriendelijk. Een aanrader!
Review Sietse Dorland
24 november

Sietse Dorland

Review Mylene Duijvestein
13 februari

Mylene Duijvestein

geweldig. professioneel. snel. en vriendelijk. Een aanrader!
Review Ingmar Dekker
16 augustus

Ingmar Dekker

SmackIT heeft ons visitekaartje herontworpen en af laten drukken. Heel mooi resultaat en fijn contact.
4 januari

Coline Elbertsen

SMACK it CREATIONS heeft voor ons het crowdfundplatform www.talentboek.nl ontwikkeld. Pieter denkt in het hele proces mee over de mogelijkheden en doet dit vol enthousiasme. Het resultaat is een mooie en goed functionerende website die in een jaar flink qua bezoekers, talenten en donaties gegroeid is! Iets dat mede gerealiseerd is door het werk van SMACK it CREATIONS.
20 augustus

Joshua Agteres

Al jaren een prettige samenwerking met SMACK it CREATIONS. Pieter is open, hartelijk en denkt mee waar nodig!
Review Hans Bödecker
04 december

Hans Bödecker

Ik heb Pieter ervaren als een zeer prettig persoon om mee samen te werken en zeer kundig op zijn vakgebied. Ik hoop in de toekomst weer met hem te mogen werken. Bedankt Pieter :-)
17 januari

Bastiaan Govers

SMACK it belooft, levert en presteert. Nee is geen antwoord, geen uitdaging is te groot. Ontzorgen is een kunst, Pieter beheerst dit als geen ander.
Review Dimitri Hoek
21 oktober

Dimitri Hoek

Fijne samenwerking, altijd bereikbaar, snelle oplossingen en een prachtige nieuwe website! Pieter heeft hem zo ingericht dat hij erg gebruiksvriendelijk is en de juiste boodschap aan bezoekers geeft.
1 december

Darryl Verbond

Pieter is een vindingrijk en supercreatief persoon. Vooral op het gebied van vormgeving levert hij fantastisch werk van hoge kwaliteit.
Review Ingrid van Ophem
17 mei

Ingrid van Ophem

Heel tevreden met de website en het logo dat Smack it Creations voor mij heeft gemaakt. Ze denken mee, vinden oplossingen en werken snel. Heel prettig om mee samen te werken. Een aanrader wanneer je een logo of een website nodig hebt.
Review Steffen van der Pol
01 augustus

Steffen van der Pol

Het grote voordeel voor mij was, Smackit denkt mee en ontzorgd. Heb voorheen wel eens aanbieders gehad die precies deden wat ik zei. Dat klinkt goed, maar je hebt er eigenlijk niks aan. Ik wil namelijk dat iemand meedenkt, adviseert en daar waar nodig opbouwende kritiek durft te leveren. Ik wil bigger, better & stronger! Smackit voldoet ruim aan deze behoefte. Daarnaast weet Smackit mij regelmatig te verrassen met innovatieve ideeën en/of concepten. Het enthousiasme van Smackit is aanstekelijk.
Review M.J. Kosterink
24 november

M.J. Kosterink

Aan een half woord had Pieter genoeg om te snappen hoe hij mijn ideeën kon vertalen voor een boost van mijn branding.
17 november

Ingrid van Ophem

SMACK it CREATIONS heeft mijn wensen vertaalt in een mooie en duidelijke website en een pakkend logo. Door mee te denken, aan te vullen en bij te sturen heeft SMACK it CREATIONS er voor gezorgd dat we een professionele uitstraling en een makkelijke toegankelijke website voor mijn klanten hebben gecreëerd.
1 Augustus

Mark van der Jagt

Zelden kom ik iemand tegen die mij zo goed begrijpt, weet wat ik wil en wat daar voor moet gebeuren. Samen hebben we al vele dromen waar mogen maken.
23 maart

Fieke Houweling

De samenwerking tussen Sawadee Reizen en SMACK it is als zeer prettig ervaren. Kennis van zaken, altijd bereikbaar voor vragen en opmerkingen en een prettige samenwerking met Pieter Bos. Als Sawadee Reizen zouden wij dan ook ieder aanraden om te kiezen voor een samenwerking met Smack it Creations.
Logo smackitcreations
Westlander 63
2675 RM Honselersdijk
+31 6 555 432 41
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
BTW: NL002066431B04

5.0 /5.0 ★ ★ ★ ★ ★ | Google Reviews

SMACK it® is a registered trademark of Pieter Bos filed at BBIE nr: # 0926825

© 2 0 2 3  S M A C K   i t   C R E A T I O N S   A l l   R i g h t s   R e s e r v e d