Je Mailboxen opschonen, zo doe je dat
Mail, het is prachtig. Die mailbox lijkt oneindig groot en je kan er alles in bewaren en weer opzoeken. Ideaal! Maar niets is minder waar! Ik zie soms mailboxen voorbij komen van 2,4 of soms zelfs 6 GIGABYTE! dat is echt bizar! Ik snap dat het makkelijk is. Maar weet je wat ook makkelijk is ? jJe net gehaalde boodschappen in een grote ton gooien en dan een beetje graaien als wat je nodig hebt ook. Is dat efficiënt? Nee niet echt... Daarnaast is jouw data een belasting voor het milieu! Wist je dat 1MB 20 gram Co2 uitstoot tijdens zijn leven? Daarom hoognodig tijd voor wat tips!
Een volle mailbox is niet alleen slecht voor het milieu (jaja, data belast het milieu) maar is niet alleen daarom heel vervelend. Daarom is het belangrijk om je mailbox regelmatig op te schonen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om je mailbox op te ruimen en te organiseren:
De nadelen van een grote mailbox zijn:
- Vertraging: Een grote mailbox betekent langere laadtijden en een tragere reactiesnelheid. kortom, je pc wordt langzaam een slak.
- Moeilijk zoeken: Het vinden van specifieke informatie wordt steeds moeilijker naarmate de grootte van je mailbox toeneemt.
- Stressvol: Elke situatie die niet georganiseerd is is stressvol, daar is die mailbox niet anders onder.
- De grote hoop data die je opvraagt staat opgeslagen op servers in grote datacenters. Die datacenters slurpen energie en zijn daardoor erg milieubelastend. Veel van die datacenters gebruiken energie afkomstig van fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en kolen.
Door je mailbox op te schonen en te organiseren, vermijd je de nadelen en houd je je inbox overzichtelijk en snel. Probeer het eens en ervaar het verschil!
Zo maak je je mailbox schoon:
- Sorteer je mail eens op grootte, en bekijk je grootste bijlagen eens. Heb je die nog nodig? sla hem dan lokaal op. En standaard bijlage mag eigenlijk niet groter zijn dan 2 tot max 4 MB. Ik zie soms mails van 25MB voorbij komen. Met deze methode schoon je binnen 5 minuten makkelijk honderden MBs op.
- Verstuur bijlagen altijd via een online cloud dienst. Bijvoorbeeld Wetransfer, iCloud, Dropbox. Met clouddiensten heb je meer opslagruimte, kun je gemakkelijk delen, betere beveiliging, gemakkelijke toegang en versiebeheer van je bestanden. Dit maakt het verzenden van bijlagen via e-mail eenvoudiger en efficiënter.
- Bijlagen lokaal opslaan: Bijlagen nemen veel opslagruimte in beslag en kunnen je mailbox vertragen. Als je bijlagen niet meer nodig hebt, sla ze dan op in een lokale map op je computer en verwijder ze uit je mailbox.
- Houd je mailbox zo klein mogelijk: Verwijder onnodige e-mails en archief degene die je nog nodig hebt. Hierdoor blijft de grootte van je mailbox beperkt en is het sneller en eenvoudiger om te zoeken naar specifieke informatie.
- Gebruik labels en mappen: Maak gebruik van labels of mappen om je e-mails te categoriseren en te organiseren. Dit maakt het makkelijker om snel te vinden wat je zoekt.
- Schoon regelmatig op: Maak er een gewoonte van om je mailbox regelmatig op te schonen. Hoe vaker je opruimt, hoe minder tijd het je kost en hoe overzichtelijker je inbox blijft.
- Zeg als die onnodige nieuwsbrieven op, het si sneller om je uit te schrijven dan telkens die mail zien binnen te komen en hem weg te klikken.
- Vind je een mail van iemand, of een bedrijf die je allemaal tegelijk wilt verwijderen? Zet die naam dan eens in de zoekbalk en druk crtl+A (alles selecteren) en verwijder al die mails.
- Vergeet niet ook je verzonden items te checken, want als jij geen cloud diensten gebruikt, zoals gemeld bij punt 2 dan verstuur je waarschijnlijk ook grote mails ;)
Het Milieu:
"Een mail met een grootte van 1 MB stoot in zijn hele 'leven' 20 gram CO2 uit."
Met andere woorden, jouw 3,2 Gigabyte stoot 64.000 gram CO2 uit. Continu, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Dat is 23,3 ton (23.360 kilo) per jaar.
Ter vergelijking: 23 ton (23.000 kg) CO2 komt vrij bij:
- 139.200 kilometer rijden met een dieselauto (bij een verbruik van 1 op 15)
- 1.640.100 kilometer met een trein afleggen (uitstoot per passagier)
- 186 keer heen en weer van Amsterdam naar London vliegen (uitstoot per passagier)
En? Heb ik je al ? ;) Ik hoor je denken... jaja, waar komt al die belasting dan vandaan?
In eerste instantie lijkt het verzenden van e-mails en het opslaan van gegevens op digitale servers onschuldig voor het milieu. Echter, deze activiteiten verbruiken energie en grondstoffen, waaronder elektriciteit, die worden opgewekt door de brandstofproductie en verbranding. Dit leidt tot CO2-uitstoot en andere schadelijke emissies die het milieu beïnvloeden.
Ook de productie van servers en computers vereist grondstoffen en energie. Bovendien is het einde van de levenscyclus van deze apparaten een zorgwekkend aspect, aangezien ze vaak niet op een verantwoorde manier worden afgevoerd en kunnen leiden tot vervuiling en milieuschade.
Het is belangrijk om te erkennen dat mail data een bijdrage levert aan de belasting van het milieu, en dat we collectief verantwoordelijkheid moeten nemen om deze impact te beperken. Dit kan door energie-efficiënte apparaten te kiezen, zorgvuldig met onze digitale afval te omgaan en het beperken van onnodige e-mails en online opslag.
Kortom, Mail is handig, maar zie het ook een beetje als een fysieke brievenbus. Plaats eens een NEE/NEE sticker en pak de bezem om al die reclame zooi in de prullenbak te gooien. Het geeft rust én het is goed voor het milieu!