Skip to main content
SMACK it Blog
SPAM, Dit doe je er tegen. 10 tips en dé oplossing

SPAM, Dit doe je er tegen. 10 tips en dé oplossing

Blog geschreven door Pieter op 09 februari

Spam is een vervelende en frustrerende realiteit van onze digitale wereld. Ik krijg vaak de vraag of ik even kan instellen dat er geen SPAM meer ontvangen kan worden. Maar SPAM is een lastige zaak. Het is afhankelijk van heel veel factoren. Want ik kan je SPAM filter wel scherp instellen, maar als jij niet weet dat je niet overal je e-mailadres moet plaatsen blijft het lastig. SPAM tegengaan is een samenwerking tussen de Host (SMACK it, als je klant bent) en jou. Daarom even tijd voor wat tips 

Wat is spam precies?

Spam is een vorm van junkmail die wordt verzonden via e-mail, sms of instant messaging. Het wordt vaak gebruikt om reclame te maken voor producten of diensten, of om mensen te verleiden tot phishingpogingen of andere vormen van fraude. Soms bevat spam ook malware die uw computer of mobiele apparaat kan beschadigen.

Bedrijven die spam sturen maken gebruik van email lijsten die ze kopen of zelf genereren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van robots die het hele internet afzoeken naar websites waar email adressen staan. Dat is vrij simpel, laat een robot zoeken op alles waar een @ in staat en dat eindigt op .com en je hebt zo een hele lijst. Ook gebruiken spammers heel vaak de standaard emailadressen. Heb je een info@ email?, dan is de kans groot dat je veel meer spam ontvangt dan op jouw_voornaam@. Dat is om de simpele reden dat als je een lijst van 1000 domeinnamen hebt je grote kans hebt dat als je info@ daarvoor zet dat dat een bestaand e-mailadres is. Je kunt dus heel makkelijk zelf lijsten maken maar je kunt ze ook voor een paar euro kopen. Het is voor jou dus belangrijk niet op zo'n lijst te komen. 

Wat zegt de wet over SPAM?

In Europa wordt spam geregeld door de Privacy en elektronische communicatiewet (PECR) en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De PECR stelt dat bedrijven alleen e-mails mogen versturen aan mensen die expliciet toestemming hebben gegeven voor dergelijke communicatie. Bedrijven moeten ook duidelijk aangeven wie de verzender is en wat het doel is van de e-mail. De AVG vereist dat bedrijven persoonsgegevens op een veilige manier verwerken en regelt ook het gebruik van cookies en andere online trackingtechnologieën.

Hoe kun je spam voorkomen?

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om spam te voorkomen. Hieronder staan enkele tips:

  1. Zorg voor een sterk wachtwoord: Zorg ervoor dat je wachtwoord sterk is en regelmatig verandert. Dit beschermt je e-mailaccount tegen inbraken. Ben je een keer gehackt, dan is het wellicht beter een ander email adres te nemen.

  2. Wees voorzichtig met je e-mailadres: Vermijd het delen van je e-mailadres met onbekenden. Als je je e-mailadres op een website registreert, zorg er dan voor dat je alleen gebruikt maakt van vertrouwde websites.

  3. Schrijf je zoveel mogelijk uit voor nieuwsbrieven, wil je wel nieuwsbrieven ontvangen, zorg dat je mail programma ze in een aparte map plaatst. 

  4. Markeer spam als spam: Markeer ongevraagde e-mails als spam zodat je e-mailprovider of e-mailprogramma beter kan leren wat spam is.

  5. Vermijd het downloaden van bijlagen van onbekende afzenders: Download geen bijlagen van onbekende afzenders, omdat deze vaak malware bevatten waardoor je mailadres op SPAM lijsten komt te staan.

  6. Wees voorzichtig met links: Klik nooit op links in ongevraagde e-mails, vooral als ze afkomstig zijn van onbekende afzenders.

  7. Vermijd het beantwoorden of verzenden van spam: Beantwoord of verzend nooit spam, omdat dit alleen maar bevestigt dat je e-mailadres actief is.

  8. Verwijder spam zonder op de inhoud te klikken: Verwijder spam zonder op de inhoud te klikken, omdat dit soms malware kan bevatten.

  9. Gebruik een apart e-mailadres voor online aankopen: Gebruik een apart e-mailadres voor online aankopen, zodat je spam niet overspoelt in je primaire e-mailadres.

  10. Gebruik een spamfilter: Laat je e-mailprovider of e-mailprogramma een spamfilter instellen. Dit zal veel van de spam verwijderen voordat het je inbox bereikt.

 

Help, ik blijf bergen met SPAM ontvangen

Heb je alles gedaan wat ke kunt en je blijft SPAM ontvangen dan is het soms beter om gewoon een ander mail adres aan te maken. Gebruik je bijvoorbeeld altijd info@ dan maken we daar contact@ van. Ik plaats dan een autoreply op je in info@ adres waar ik vermeld dat dit adres niet meer in gebruik is. Zo weet iedereen die je op je oude mailadres mailt dat je een ander mail adres hebt. 

Pieter Bos
Eigenaar SMACK it Creations

Deel dit artikel

Vorige Blog

09 februari
Hoe kun je spookfacturen te herkennen Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat u te maken heeft met een spookfactuur. Hieronder staan enkele belangrijke aanwijzingen: Onbekende afzender: Als u een factuur ontvangt van een bedrijf waar u niet bekend mee bent, is het verstandig om extra alert te zijn. Spookfactureerders zullen vaak proberen zich voor te doen als een bekend bedrijf of een overheidsinstelling. Hoge bedragen: Spookfacturen zijn vaak gekoppeld aan hoge be...