Skip to main content
SMACK it Blog
Spookfacturen, zo herken je ze

Spookfacturen, zo herken je ze

Blog geschreven door Pieter op 09 februari

Een spookfactuur is een factuur die onterecht wordt uitgegeven en verstuurd aan een bedrijf of individu, zonder daadwerkelijke producten of diensten te hebben geleverd. Dit is een groeiend probleem in de moderne economie en het is belangrijk om te weten hoe ze te herkennen en te voorkomen.

Hoe kun je spookfacturen te herkennen

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat u te maken heeft met een spookfactuur. Hieronder staan enkele belangrijke aanwijzingen:

  1. Onbekende afzender: Als u een factuur ontvangt van een bedrijf waar u niet bekend mee bent, is het verstandig om extra alert te zijn. Spookfactureerders zullen vaak proberen zich voor te doen als een bekend bedrijf of een overheidsinstelling.

  2. Hoge bedragen: Spookfacturen zijn vaak gekoppeld aan hoge bedragen die u niet verwacht. Als u een factuur ontvangt voor een dienst of product dat u niet hebt aangevraagd of gebruikt, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn.

  3. Druk om te betalen: Spookfactureerders zullen vaak proberen u onder druk te zetten om snel te betalen. Dit kan door middel van telefoonoproepen, e-mails of brieven waarin een dringende betaling wordt gevraagd.

  4. Onvolledige of foutieve informatie: Spookfacturen kunnen vaak onvolledige of foutieve informatie bevatten, zoals verkeerde bedrijfsnamen, telefoonnummers of e-mailadressen.

Voorbeelden van spookfacturen

Er zijn vele verschillende soorten spookfacturen, en sommige zijn gericht op specifieke sectoren of branchegroepen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  1. Onbekende abonnementen: Dit is een veelvoorkomend type spookfactuur, waarbij u wordt gefactureerd voor een abonnement dat u niet hebt aangevraagd of gekend.

  2. Overbodige software: Een ander type spookfactuur is gericht op de verkoop van overbodige software of diensten, die u niet nodig hebt of wilt gebruiken.

  3. Foutieve domeinnaamregistratie: Sommige spookfactureerders proberen geld te verdienen door foutieve domeinnaam. Bijvoorbeeld een factuur voor je domeinregistratie in Polen.

  4. Merkenbureaus: Sommige spookfacturen zeggen dat je merkrechten moet betalen. 

 

Klant van SMACK it?

Voor bijna alle klanten van SMACK it geldt: alle digitale dienstverlening loopt via SMACK it. Je krijgt nooit facturen voor domeinregistraties van andere bedrijven, ook niet van hosting, of merkregistraties. Heb je toch twijfels? Stuur dan even je factuur naar me op.

Pieter Bos
Eigenaar SMACK it Creations

Deel dit artikel

Vorige Blog

30 januari
Een volle mailbox is niet alleen slecht voor het milieu (jaja, data belast het milieu) maar is niet alleen daarom heel vervelend. Daarom is het belangrijk om je mailbox regelmatig op te schonen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om je mailbox op te ruimen en te organiseren: De nadelen van een grote mailbox zijn: Vertraging: Een grote mailbox betekent langere laadtijden en een tragere reactiesnelheid. kortom, je pc wordt langzaam een slak. Moeilijk zoeken: Het vinden van speci...